REC5 Cursussen

Hoogbegaafdheid en dyslexie

Vind jij het ook lastig om dyslexie te herkennen bij begaafde leerlingen? Zij kunnen met hun capaciteiten het leerprobleem goed verbloemen of compenseren. Sterker nog, de begaafdheid wordt soms niet zichtbaar door het hardnekkige leerprobleem. Hoe leer je dyslexie herkennen bij begaafdheid? En welke begeleiding werkt dan het beste? Het herkennen van hoogbegaafde dyslectici is niet eenvoudig en ook over de begeleiding bestaat onduidelijkheid. Wil jij er meer over weten? Vind je antwoorden in deze korte cursus hoogbegaafdheid en dyslexie.

Is dit de cursus of opleiding die je wilt volgen?

Leerdoelen

Na de cursus kun je:

Onderwerpen

Algemeen

Je leert van ‘best pratices’ en we gebruiken veel praktijkvoorbeelden. Hierbij haken we ook aan bij dyslexiebegeleiding in Nederland en hoe je daar voor begaafde leerlingen meer recht aan kan doen. Aan de hand van wetenschappelijk (evidence-based) verantwoorde protocollen leer je begaafde kinderen met dyslexie op te sporen en een pad voor hun begeleiding uit te stippelen. Na afloop ontvang je het certificaat ‘hoogbegaafdheid en dyslexie’.

Praktische informatie

Om deel te nemen aan deze cursus moet je in het bezit zijn van een onderwijsbevoegdheid, zoals een pabodiploma of daaraan gelijkgesteld. Het niveau van de opleiding is HBO+. Lesmateriaal wordt verstrekt door REC5, er zijn dus geen aanvullende leskosten. Ook de koffie en thee is uiteraard gratis. Wel krijgen we met enige regelmaat teruggekoppeld van onze cursisten dat ze zo enthousiast zijn geworden van onze docenten dat ze zelf nog dieper in het onderwerp zijn gedoken en extra boeken hebben gekocht. Dit is uiteraard voor eigen rekening of voor rekening van jouw school.

Wil je een volledig overzicht met alle data van deze opleiding ontvangen? Klik dan hier.

Praktische informatie

Voor wie:
Leerkrachten PO/IB’ers, AB’ers en RT’ers

Aantal bijeenkomsten:
4 (18.00 – 21.00 uur)

Aantal deelnemers:
12-24

Studiebelasting per week:
1-2 uur (afhankelijk van vooropleiding en ervaring)

Investering:
€595,-

Waar en wanneer:
Nieuwleusen/Zwolle,  september 2024

“Mooie vertaling naar de praktijk”

Ik begrijp nu veel meer van dyslexie in de combinatie met begaafdheid en ik weet waar ik naar kan kijken als ik het vermoeden heb van deze combinatie. Vooral de praktijkvoorbeelden en het oefenen met materiaal vond ik erg prettig.

– Ella, leerkracht en IB’er –