Potloden in bakje

ASS en heel intelligent

Wil jij leren wat de verschillen en overeenkomsten tussen hoogbegaafdheid en ASS  (Autisme Spectrum Stoornis) is? Wil jij weten hoe jij deze kinderen in jouw klas kan ondersteunen door uit te gaan van hun kracht en capaciteiten? Er zijn hoogbegaafde kinderen die onterecht een diagnose ASS krijgen. Het omgekeerde gebeurt echter ook: ASS wordt bij hoogbegaafde kinderen niet altijd ontdekt. In deze cursus leer je hoe dat komt en wat je er eventueel aan zou kunnen doen. De cursus is bij uitstek geschikt voor leerkrachten en IB’ers die in de dagelijkse onderwijspraktijk te maken hebben met hoogbegaafheid en autisme.

Is dit de cursus of opleiding die je wilt volgen?

Leerdoelen

Na de cursus kun je:

Onderwerpen

Algemeen

De meeste hoogbegaafde autistische kinderen krijgen op school (nog) geen passend onderwijs. Deze kinderen kunnen, door hun eigen pedagogische en didactische behoeften, een uitdaging zijn voor een leerkracht of schoolteam. In de cursus leer je hoe je educatieve behoeften van een kind kunt inpassen bij de centrale uitgangspunten van de school? Je leert van ‘best practices’ en valkuilen en er is veel aandacht voor intervisie, reflectie op eigen leren en persoonlijke groei. Na afloop ontvang je het certificaat ‘HB en ASS’.

Praktische informatie

Om deel te nemen aan deze cursus moet je in het bezit zijn van een onderwijsbevoegdheid, zoals een pabodiploma of daaraan gelijkgesteld. Het niveau van de opleiding is HBO+. Lesmateriaal wordt verstrekt door REC5, er zijn dus geen aanvullende leskosten. Ook de koffie en thee is uiteraard gratis. Wel krijgen we met enige regelmaat teruggekoppeld van onze cursisten dat ze zo enthousiast zijn geworden van onze docenten dat ze zelf nog dieper in het onderwerp zijn gedoken en extra boeken hebben gekocht. Dit is uiteraard voor eigen rekening of voor rekening van jouw school.

Wil je een volledig overzicht met alle data van deze opleiding ontvangen? Klik dan hier.

Praktische informatie

Voor wie:
Leerkrachten PO/docenten VO/AB’ers/IB’ers

Aantal bijeenkomsten:
4 (18.00 – 21.00 uur)

Aantal deelnemers:
12-22

Studiebelasting per week:
3 uur (afhankelijk van vooropleiding en ervaring)

Investering:
€675,-

Waar en wanneer:
Zwolle/Nieuwleusen,  maart 2025

"Prachtige voorbeelden"

De cursus heeft mij veel gebracht. Niet alleen aan kennis was het meer dan ik had verwacht, maar vooral ook aan ‘lef’. Nu durf ik makkelijker een onderwijsprogramma voor deze kinderen te maken. Ik weet waar ik rekening mee moet houden en heb geleerd hoe ik zowel mijn collega’s als de leerling kan ondersteunen. Een echte aanrader!

– Hans, leerkracht en zorgcoördinator –