Home » Leren falen

Leren falen

Thomas Edison zei: ‘Ik heb niet gefaald. Ik heb slechts 10.000 manieren gevonden die niet werken.” We weten allemaal dat de manier om iets te leren vaak via falen en fouten gaat. Immers, van onze fouten kunnen we leren. Maar leren we ook omgaan met fouten? En falen?

De meeste kinderen leren op school met vallen en opstaan en accepteren dat vaak als een gegeven. Veel hoogbegaafde kinderen echter niet. Sommigen hebben te weinig ervaring met vallen en weten daardoor niet hoe ze weer moet opstaan. Anderen zetten de lat zo hoog dat ze er eigenlijk niet aan kunnen voldoen en geven het daarom bij voorbaat al op. Perfectionisme en daarop volgend faalangst worden vaak gezien bij hoogbegaafde kinderen en volwassenen.

Het is daarom belangrijk dat hoogbegaafde kinderen leren falen zodat ze ervaren dat de wereld niet vergaat. En bovenal, dat ze ervaren dat ze altijd een stapje verder kunnen komen, simpelweg door te proberen. Immers, zoals Karen Wolters van REC5 zegt: ‘Intelligentie is weten wat je moet doen, als je niet weet wat je moet doen.’

In deze inspiratiemiddag maak je kennis met manieren hoe je de begaafde kinderen in je klas of je plusklas kunt leren falen èn weer opstaan. Zodat ze later durven. En doen.

Praktische informatie
De inhoud van deze middag wordt ook vaak ingezet tijdens IB-netwerken, teambijeenkomsten en studiedagen. Een planning wordt dan in overleg gemaakt. Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze in-companybijeenkomst, klik hier.

Praktische informatie

Voor wie:
Leerkrachten PO/docenten VO/AB’ers/IB’ers/directies
Aantal bijeenkomsten:
1 (14.30 – 17.00 uur)
Aantal deelnemers:
16-30
Investering
€95,-
Waar en wanneer:
Nieuwleusen, 18 september 2019
Hardenberg, 22 april 2020

“Wat een eyeopener… Inspirerende middag die me zeker aan het denken heeft gezet. Hier ga ik meer mee doen, ik weet zeker dat veel kinderen daar baat bij hebben, naast de hoogbegaafde leerlingen.

– Selma, groepsleerkracht Het Kompas –

Nieuws

Wil je bijblijven op het gebied van begaafdheid? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Leerkrachten en besturen

Weten hoe je je onderwijs nog beter kunt afstemmen op het begaafde kind in je klas?  En hoe je passend beleid erop kunt maken? Rec5 kan helpen.

Diagnostiek

Er zijn verschillende aanleidingen om de capaciteiten van een kind te onderzoeken. Rec5 is gespecialiseerd in diagnostiek en kiest hierbij voor maatwerk.

Start typing and press Enter to search